Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Iata mai jos o lista a raspunsurilor pe care ANAF le-a furnizat pe Facebook legate de tematica Split TVA:
- In cazul unor nerezidenți care nu sunt stabiliți și nici înregistrați in scopuri de TVA in Romania, dar primesc facturi cu TVA românesc,au obligația de a efectua plata defalcata a bazei impozabile și a TVA? Dacă nu in baza căror prevederi din ordonanța sunt exceptați?
Raspuns ANAF: Plata defalcată a TVA se aplică pentru toate livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform
prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal, se consideră a fi în România.
- Doresc sa intreb cum se aplica Split TVA in cazul incasarii facturilor prin factoring si compensare? si daca Trezoreria Statului va avea internet banking pentru plati incepand din 01.10.2017?sau care ar fi solutiile pentru evitarea randurilor la Trezorerie pentru depunerea ordinelor de plata aferent contului TVA.
Raspuns ANAF:Plata defalcată a TVA nu se aplică în cazul compensărilor. În ceea ce privește celelalte aspecte, le vom prezenta Ministerului Finanțelor Publice.
- In cazul in care un furnizor decide sa aplice sistemul in perioada opțională, iar beneficiarul nu face plata corect in 2 conturi separate, beneficiarul va fi susceptibil de amenzi chiar dacă el nu aplica Opțional sistemul? Sau amenzile sunt aplicabile după 1 ian 2018?
Raspuns ANAF: Prin excepţie, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, contul de TVA se poate debita cu TVA achitată în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului, dacă acesta nu a optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA.
Persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului au obligaţia să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii TVA care nu a fost plătită în contul de TVA de către beneficiarii care nu au optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA.
Suncţiunile se aplica doar persoanelor care au optat pentru aplicarea meceasimului începând cu 1 octombrie 2017.
- Când trebuie să deschid cont pentru tva defalcat, dacă nu optez opțional de la 1 octombrie?
Raspuns ANAF: De la data aplicării sistemului privind plata defalcată a TVA, opţional sau obligatoriu, trebuie să deţineţi un cont de TVA care trebuie să fie comunicat contribuabililor.
- Split TVA se aplica numai pentru facturi sau pentru orice documente de vanzare (de exemplu vanzari cu casele de marcat)? In Art. 22(1) scrie ca prevederile art 1-15 (adica tot ce inseamna split) se aplica pentru FACTURILE emise dupa data de 1 ian. Dupa mine, nu ar rezulta ca s-ar aplica si la vanzari cu amanuntul.2. Cum comentati legatura/contradictia dintre art. 22(1) si art. 15(3) ? Sau cu alte cuvinte, daca o firma cu tva la facturare are facturi din perioada anterioara pe care le incaseaza dupa 1 ian, va trebui sa-si vireze TVA-ul in contul de TVA, desi a fost declarat si (teoretic) platit? Credeti ca este posibil se se intample (in mod corect) acest lucru dat fiind faptul ca nu cred ca a tinut cineva evidenta incasarilor partiale defalcat pe baza si TVA, cerintele legislative in acest sens fiind doar pentru facturile cu TVA la incasare?
Raspuns ANAF: 1. În conturile de TVA trebuie să fie depuse şi sume reprezentând TVA încasată în numerar.
2. Potrivit prevederilor legale persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA au obligația să vireze în contul de TVA propriu, în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare, TVA aferent facturilor emise înainte de data de 1 ianuarie 2018 sau după caz înainte de data de la care aplică opțional plata defalcată a TVA și achitate după această dată.În conturile de TVA trebuie să fie depuse şi sume reprezentând TVA încasată în numerar, indiferent dacă încasarea se referă la o factură sau bon fiscal.
- Cei care plătesc impozit pe venituri din activitati independente nu beneficiază de facilitati daca se inscriu optional in acest sistem? In Ordonanta scrie doar de impozitul pe profit si de cel micro.
Raspuns ANAF:Facilitățile de care puteți beneficia sunt doar cele prevăzute de OG 23/2017.
- Un contribuabil care nu aplică în 2017 split TVA, trebuie să facă plăți defalcate furnizorilor care optează pentru acest sistem înainte de 01.01.2018?
Plata cu numerar la robotul băncii, în contul furnizorului care optează pentru acest sistem, se consideră plată cu numerar direct către furnizor? Dar plata/încasarea prin intermediul firmelor de curierat?
Raspuns ANAF: În situaţia în care clientul nu optează pentru aplicarea mecanismului de TVA defacată în perioada 01 octombrie -31 decembrie, nu are obligația efectuării plății defalcate a TVA către furnizor.
- Va rugam sa ne precizati daca din contul de TVA de la banca/trezorerie se pot face plati de TVA si taxe vamale catre vama pentru importuri de bunuri. Multumesc!
Raspuns ANAF: Având în vedere art. 9, potrivit căruia Conturile de TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, se poate plăti și TVA aferentă importurilor.
- O societate de asigurari ce plateste catre service-uri facturile de reparatii emise pe numele asiguratilor are obligatia de a efectua plata defalcat? Din perspectiva societatii de asigurare plata reprezinta o despagubire catre asigurat si este platita direct catre service deoarece este mai facil. Asiguratii pe numele carora este emisa factura de reparatii pot fi persoane neimpozabile sau impozabile.
Raspuns ANAF: Plata de către asigurător direct către service a reparației unui mijloc de transport nu se încadrează în operațiunile pentru care nu se aplică plata defalcată a TVA prevăzute la art.2 lit. a și lit. b din O.G. nr. 23/2017. Taxa din factura emisă de service trebuia achitată în contul dedicat încasării și plății TVA indicat în factură.
- Daca platesc o factura (cu tva) in data de 10.01.2018 iar factura este emisa in anul 2017, aplic plata defalcata a tva?
Raspuns ANAF:Nu este obligatorie plata defalcată a TVA pentru facturi emise înainte de data de 1 ianuarie 2018 și achitate dupa această dată.
- Ce se intampla cu tva ul de recuperat al firmelor aflat la 31.12.2017?
Raspuns ANAF: Rambursarea sumelor negative de TVA cuprinse în deconturi cu opţiune de rambursare se efectuează în alt cont decât contul de TVA, cu excepţia situaţiei în care titularul solicită rambursarea în contul de TVA.
- Buna ziua, In situatia in care un contribuabil care nu doreste sa aplice Split TVA din 01.10.2017 ci din 01.01.2018, acesta in momentul in care va dori sa beneficieze de sumele din contul de TVA (presupunem ca a efectuat achizitii mai mari fata de vanzarile facute), va beneficia de solutionarea cererii in cele 3 zile sau mai mult si de ce?
Raspuns ANAF: Dacă vă referiţi la transferul sumelor din contul de TVA în condiţiile prevăzute la art 9 , termenul de 3 zile lucrătoare de aprobare a cererii este aplicabil pentru toţi contribuabilii care aplică plata defalcată a TVA, nu doar pentru cei ce aplică opţional acest sistem.
- Neplatitorii de TVA sunt obligati sa achite facturile primite de la furnizorii platitori de TVA separat – suma fara tva intr-un cont si tva-aul aferent in alt cont comunicat de furnizor ?
Raspuns ANAF: Da, în situaţia descrisă de dvs.,există obligaţia efectuării plăţii defalcate a T.V.A. în contul de TVA comunicat de furnizor sau publicat pe site-ul ANAF/MFP.
- Va rog sa precizati daca punctul c) din art.15. care spune ca TVA se va vira in contul propriu in termen de 7 zile lucratoare de la incasarea instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ian si incasate dupa aceasta data, se refera la persoanele care aplica TVA la incasare.
Raspuns ANAF: Articolul menționat de dumneavoastră se referă atât la persoanele care aplică sistemul TVA la încasare cât și la cele care nu aplică acest sistem.
- Până la ce dată se depune notificarea la ANAF pentru opțiunea pentru înregistrare in sistemul de plată defalcată TVA la 1 octombrie 2017?
Raspuns ANAF: Opțiunea pentru înregistrare în sistemul de plată defalcată a TVA începând cu data de 01.10.2017 se poate depune după publicarea în Monitorul Oficial a formularului 086 „Notificare privind opțiunea de aplicare a mecanismului de plată defalcată a TVA”.
- La o factura platita in numerar de un angajat, anexata la un decont de cheltuieli, cum se procedeaza cu split tva?
Raspuns ANAF: TVA se plătește defalcat de către persoana care încasează sumele în numerar (vă rugăm să aveți în vedere art. 15 din OG 23/2017).
- Cum se procedeaza cu Tva-ul aferent restituirilor de sume catre clientii magazinelor cu vanzare on-line , in cazul produselor returnate? Este necesara aprobare ANAF , tinand cont ca sunt foarte multe operatiuni de acestr gen zilnic? Dorim precizari daca toate operatiunile ce implica acest TVA Split de la deschidere cont, cereri catre ANAF ,cu trezoreria,etc se poate face exclusiv on-line.
Raspuns ANAF: Transferurile ce se se efectuează în urma verificării efectuate de organul fiscal sunt prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) şi l) din O.G. nr. 23/2017.
- Ce se intampla in situatia in care clientul plateste in mod eronat intreaga valoare in contul curent si nu se plateste taxa in contul de TVA si nu face corectia in cele 7 zile? Furnizorul are obligatia sa vireze din contul sau curent in contul de TVA, suma virata eronat de client? Daca da, in acelasi termen de 7 zile?
Raspuns ANAF: În situația în care clientul nu efectuează corecția, respectiv nu efectuează plata TVA în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, acesta va fi sancționat potrivit art. 19 din Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
- Ce se intampla cu incasarile in cont curent ale Biletelor la Ordin / Cec-urilor primite de la clienti si care au termen de decontare dupa 01.10.2017 ? sau chiar 01.01.2018? Acestea nu pot fi schimbate fiind girate de clientul partenerului nostru?
Raspuns ANAF: Persoanele impozabile au obligaţia să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, TVA aferentă instrumentelor de plată emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 şi încasate după această dată.
- Contul de tva poate fi executat prin poprire si pentru alte debite in afara de tva?
Raspuns ANAF: Contul de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum și pentru plata altor obligații bugetare restante existente iîn evidențele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit și în baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achiziții de bunuri și/sau servicii.
- Întreprinderile individuale plătitoare de tva și care țin contabilitatea simplificat sunt asimilate societăților comerciale în ceea ce privește acest mecanism?
Raspuns ANAF: Toate persoanele impozabile, fizice sau juridice, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
- Potrivit art. 3, alin. (2) din Ordonanta 23/2017 fac exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Cum se definesc persoanele fizice impozabile si cine intra in aceasta categorie?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care desfasoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități (ex. activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora), sunt persoane impozabile în scopul TVA.
- Societatile cu impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente nu beneficiaza de nicio facilitate similara platitorilor de impozit pe profit sau microintreprinderilor daca opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA inainte de 1 ianuarie 2018?
Raspuns ANAF: Astfel cum se prevede în O.G nr. 23/2017, societăţile care au obligaţia de a plăti doar impozit specific sau persoanele care obţin venituri din activităţi independente beneficiază, dacă este cazul, de anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând T.V.A, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
- Daca optez in luna noiembrie pentru plata defalcata de TVA mai beneficiez de reducerea de 5% din impozitul pe profit aferent trimestrului IV?
Raspuns ANAF:Potrivit prevederilor în vigoare, dacă optați începând cu luna noiembrie 2017, beneficiați de facilitatea menționată.
- Cum vom proceda in cazul returului de marfa?
Raspuns ANAF: Precizări suplimentare privind întrebarea dvs vă vom comunica ca urmare a răspunsului pe care îl vom obține de la specialiștii din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
- Cum vom proceda in cazul tva incasat in valuta?Dar in cazul tva achitat furnizorilor in valuta,avand in vedere exceptiile din reg. Valutar privind ,spre exemplu,activitatea de transporturi?
Raspuns ANAF: În situația prezentată de dvs, trebuie să aveți în vedere prevederile art. 290 din Codul fiscal.